Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
antikorupcijska većina

Grbin: Očito da Vladu ne možemo konstruirati jer su razlike prevelike. Idemo na nove izbore

Zagreb: Peđa Grbin održao konferenciju za medije
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
03.05.2024.
u 15:07

Predsjednik SDP- a rekao je da u ovom tjednu izašlo izvješće o slobodi medija koje je, ocjenjuje, "za Hrvatsku poražavajuće".

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin čestitao je u petak u Puli hrvatskim novinarima Dan slobode medija izjavivši kako je to i Dan kada je po drugi put u ovom tjednu izašlo izvješće o slobodi medija koje je, ocjenjuje,  "za Hrvatsku poražavajuće". 

"Nakon dva hapšenja u realizaciji ureda Europskog javnog tužitelja u utorak i četvrtak, gdje se utvrdilo da se krao novac na potresu te ako nakon dva poražavajuća izvješća o slobodi medija u Hrvatskoj nekome nije jasno zašto želimo konstituirati Sabor na 'antikorupcijskim temeljima', razriješiti Ivana Turudića, glavnog državnog odvjetnika, i ukinuti lex AP, onda stvarno ne znam što bi više tim ljudima nacrtao", rekao je Grbin u izjavi za Hinu.

Predsjednik SDP-a u Puli je nazočio sjednici pulskog Gradskog vijeća u povodu Dana grada. Dodao je kako je "ovo poruka svima - ili se protiv korupcije boriš ili ju toleriraš".

VEZANI ČLANCI: 

Komentirajući današnju izjavu predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, koji je rekao da Grbin pokušava prebacivanjem krivice na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost, predsjednik SDP-a je rekao kako svatko ima pravo na svoje mišljenje. "Hrvatska se suočava s velikim problemom korupcija, krao se novac namijenjen obnovi od potresa. Osim toga, Hrvatska se suočava s ugrožavanjem slobode medija što je vidljivo kroz lex AP i svaka će politička stranka odlučiti želi li podržati našu priču da konstituiramo Sabor da promijenimo te dvije stvari. Ako bude postojala politička volja onda ćemo ponovno ići na izbore", rekao je Grbin.

Upitan o stavu i 'šutnji' predsjednika RH Zorana Milanovića u tom procesu, Grbin je naglasio kako je hrvatski predsjednik prije desetak dana, nakon odluke Ustavnog suda, ali i izraženog stava Mosta i IDS-a, rekao da on ne mora biti mandatar. "Ne bih rekao da šuti. Uostalom i danas je govorio o pitanju Sigurnosne obavještajne agencije i njenog položaja te da se premijer Plenković napokon prizvao pameti i barem ovdje odlučio ne kršiti Ustav", dodao je Grbin.

>>> VIDEO: Milanović: 440 tisuća novih glasova na izborima ne želi Plenkovića za premijera

Na pitanje ne traje li, po njegovu mišljenju, predugo postupak sastavljanja Vlade, Grbin je napomenuo  kako je u izbornoj noći rekao da će razgovori o formiranju većine ili o tome što će se dogoditi, trajati danima, tjednima ili mjesecima. "Za dane i tjedne bio sam u pravu, da li će biti mjeseci, vidjet ćemo. U ovom trenutku ponuda SDP-a koju podržavaju i druge strane poput Možemo! je jasna - formirajmo 'antikorupcijsku većinu' za konstituiranje Sabora, izaberimo predsjednika Sabora, a to je logično da bude iz koalicije Rijeka pravde", ustvrdio je Grbin.

Dodao je kako je "očito da Vladu konstituirati ne možemo jer su razlike prevelike". "Idemo na nove izbore gdje će građani odlučiti u kojem smjeru Hrvatska treba ići. To u demokratskim državama nije nešto nenormalno i ništa neuobičajeno, samo se mi u Hrvatskoj nekad čudimo onome što je primjerice u Nizozemskoj ili Belgiji najnormalnije", kazao je šef SDP-a.

>>> FOTO Plenković stigao u Vukovar na novu rundu pregovora: Pogledajte kako su ga dočekali DP-ovci

Zagreb: Peđa Grbin održao konferenciju za medije
1/10

Napominje kako još nije vrijeme da govori o kadrovskim rješenjima.

"Potpuno je jasno da to mora biti netko s koalicijske liste Rijeka pravde, a jasno je i to da s obzirom da se radi o nečemu što treba biti tu da uredimo određene stvari u državi, to ne mogu biti ja. Našim sugovornicima prepuštam da uzmu popis SDP-ovih izabranih zastupnika gdje ima jako puno ljudi koji poznaju poslovnik, pravila i taj bi posao mogli odlično odraditi. Dakle, najprije ćemo razgovarati s onima koji bi trebali za to dignuti ruku a onda o tome govoriti javno",  zaključio je Grbin.  

>>> FOTO Znate li zašto se brodogradilište Treći maj tako zove? Imali su dobar razlog za promjenu imena

Zagreb: Peđa Grbin održao konferenciju za medije
1/23

Komentara 22

Avatar Kajman
Kajman
15:33 03.05.2024.

Hajde da demistificiramo dvije stvari, Turudića i Lex AP. Prvo, Turudić je prvi državni odvjetnik koji nije bio član SK niti je na bilo koji način bio povezan s njim, ali je stoga bio jedini od državnih odvjetnika koji je sudjelova u Domovinskom ratu i to dragovoljno. Nadalje, svi oni s kojima je Turudić održavao kontakt nisu bili pošteđeni progona, naprotiv. Poznanstvo i kontakt s Turudićem im ni na koji način nije koristio. Drugo, evo pročitajte famozni LEX AP i recite s čime se ne slažete:»Neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje Članak 307.a (1) Pravosudni dužnosnik ili državni službenik u pravosudnom tijelu, policijski službenik ili dužnosnik, okrivljenik, odvjetnik, odvjetnički vježbenik, svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač koji tijekom prethodnog kaznenog postupka koji se na temelju zakona smatra nejavnim, neovlašteno otkrije sadržaj izvidne ili dokazne radnje, s ciljem da ga učini javno dostupnim, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. (2) Počinjenje, pomaganje ili poticanje kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka ne može ostvariti onaj tko obavlja novinarski posao. (3) Nema kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka ako je djelo počinjeno radi zaštite žrtve kaznenog djela, u interesu obrane u kaznenom postupku ili u drugom pretežito javnom interesu.«.

AB
abcabc
15:38 03.05.2024.

Ovaj Grbin je toliko politički nepismen da jadnik ni sam ne zna šta lupeta, jedno te isto ponavlja kao papagaj - on zaziva nove izbore izbore, pa i na njima bi bio potopljen još jače i drastičnije, ma davaj ostavku nesposobni čovječe, dosta te je više i tvog filozofiranja i maštanja

RE
RevizorNovinarstva
15:20 03.05.2024.

Na šta je spala ljevica i Sdp sa ovim Grbinom majko moja. Ovo Koprcanje prije nego ga najure iz stranke je sve više otužno i jadno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije